Trisoplast wordt vaak op een horizontale manier aangebracht. Bijvoorbeeld als bodemafdichting van kanalen of tankdepots. Maar met wat creativiteit heeft dit handige flexibele mengsel vele aanbrengmogelijkheden. Verticaal is natuurlijk ook een optie. Ons werk aan de A9 bij Badhoevedorp is daar een mooi voorbeeld van.
De A9 is de afgelopen jaren op verschillende fronten flink onder handen genomen. Om het dorp Badhoevedorp, onder de rook van Amsterdam, leefbaarder te maken, werd besloten een stuk A9 om te leggen naar het westen. Onderdeel daarvan was de bouw van een flinke ophoging met een verticale wand van 13 meter hoog en 240 meter lang. Essentiele eis: de wand moest vloeistofdicht zijn. De ophoging voor de snelweg is aangebracht met bodemassen van de afvalverbranding en de daarin aanwezige verontreinigingen mogen niet uitspoelen naar het milieu. Trisoplast zorgde voor de benodigde afdichting. Een uiterst minutieus werk, waarbij precisie en samenwerking centraal stonden.
Om perfect aan te kunnen sluiten op de meters dikke wand, die is opgebouwd met geogrid en hydraulisch menggranulaat, brachten we met een stalen mal een Trisoplast-wand aan van ongeveer 10 centimeter dik. Deze brachten we aan in fases iedere keer zo’n 30 centimeter hoog, waarna de ruimte erachter kon worden verdicht met menggranulaat. Als die eerste laag over de gehele lengte klaar was, werd weer een laag geogrid aangelegd en begonnen we met de volgende 30 centimeter. Een uitdagende klus, omdat we in de uitvoering afhankelijk waren van de manier en het tempo waarop het geogrid werd geïnstalleerd.